Bantuan Tambahan Sebanyak RM200 Untuk Bujang Seluruh Malaysia

Bantuan Tambahan Khas. Bantuan e-Wallet Khas atau Bantuan e-Pemula adalah salah satu inisiatif tahunan oleh kerajaan kepada rakyat  untuk membantu mereka meringakan kos sara hidup.

Malah Kerajaan telah meneruskan insentif khas ini sehingga tahun 2023 dan kadar bantuan eWallet juga dinaikkan kepada RM200 daripada RM150 pada tahun lepas.

Bantuan e-Wallet 2023


Program bantuan e- wallet ini telah diwujudkan sejak beberapa tahun lalu dan masih lagi relevan sehigga tahun ini dan ini adalah bagi membantu glongan bujang yang memerlukan bantuan kewangan.

e-Pemula


e-Pemula 2023 adalah salah satu bantuan kerajaan yang diberikan dalam bentuk kredit sahaja dan tidak boleh ditukar dengan wang tunai dalam Ringgit.

Bantuan secara kredit telah diperkenalkan bagi menggalakkan orang ramai membeli-belah secara kredit kerana ia lebih mudah dan selamat tanpa wang tunai.

Bantuan Tambahan Sebanyak RM200 Untuk Bujang Seluruh Malaysia 1

Jumlah Bantuan Tambahan Khas


Jumlah bantuan kredit e-dompet pada tahun 2021 dan 2022 adalah sebanyak RM150 tetapi bantuan tersebut telah dinaikkan sebanyak RM200 setiap orang pada tahun ini .

Malah sebelum ini , kategori belia M40 tidak layak mendapat bantuan e-dompet ini namun pada tahun ini, golongan ini tidak lagi dipinggirkan dan layak menerima bantuan sebanyak RM100.

Ini adalah syarat kelayakan e-Pemula 2023:

  • Untuk belia dan bujang berumur 18 hingga 20 tahun
  • Juga tersedia untuk setiap pelajar dan pelajar Malaysia yang belajar di mana-mana institusi pengajian tinggi awam (IPTA) dan institusi pengajian tinggi swasta (IPTS)
  • Kumpulan di atas akan menerima bantuan sebanyak RM 200

Cara Menebus Kredit


Kaedah bagi penebusan bantuan ini adalah sama seperti tahun lepas sebelumnya yang mana belia perlu memuat turun salah satu daripada empat aplikasi berikut :

  • ShopeePay
  • Touch N Go Wallet
  • GrabPay

Selepas itu sahkan butiran penting yang diperlukan dengan memuat naik butiran ID yang sah.

Tarikh Pembayaran :


Tarikh pemberian kredit bagi bantuan khas ini masih belum diumumkan kepada orang ramai namun ianya dijangka bakal diumumkan pada pertengahan tahun ini.

Maklumat Lanjut


Selain bantuan e-wallet ini, pelbagai jenis bantuan telah dilaksanakan pada tahun ini dan boleh layari : DISINI


7 thoughts on “Bantuan Tambahan Sebanyak RM200 Untuk Bujang Seluruh Malaysia”

Leave a Comment

Hi, Boleh Bantu Share ? Thank You <3