Bantuan Perniagaan 2022: Modal Niaga Syarikat dari Kerajaan


Kepada belia yang layak, melalui PROGRAM INISIATIF BELIA NEGARA kini anda boleh memohon Bantuan Modal sebanyak RM15,000 oleh Majlis Belia Malaysia.

Majlis Belia Malaysia (MBM) melalui Jawatankuasa Perindustrian, Ekonomi dan Keusahawanan (MFREN) MBM menawarkan bantuan modal kepada mana-mana belia di luar sana yang berminat.

Ia bertujuan meningkatkan pendapatan dan mengukuhkan ekonomi melalui Inisiatif Belia Keusahawanan melalui sektor perniagaan modal mampu milik yang ditawarkan oleh Majlis Belia Malaysia (MBM).


Borang Permohonan Inisiatif Belia Berniaga

Sekiranya anda berminat dengan permohonan ini, anda boleh klik pautan ini untuk mengisi borang http://bit.ly/InisiatifBeliaBerniaga (TELAH DITUTUP) ataupun anda boleh merujuk pada poster dan imbas QR Code pada poster untuk mendaftarkan diri anda.

Syarat Bantuan Belia Berniaga

Dewan Pemuda Malaysia beroperasi sebagai badan induk yang mengoordinasikan organisasi pelajar dan pemuda di negara ini dan merupakan Organisasi Non-Pemerintah.

Pada tanggal 9 September 1950, MBM resmi berdiri ketika konstitusi MBM diterima dan Presiden pertama MBM terpilih SDr. F.C Arulanandu.


Di bawah Undang-Undang Organisasi Pemuda dan Pengembangan Pemuda 2007 (UU 668), MBM ini telah tercatat.

Pemerintah juga mengakui MBM sebagai induk organisasi pemuda di tingkat nasional sebagaimana dinyatakan dalam pasal 49 (1) UU 668 dan untuk meningkatkan keseimbangan yang seimbang dari pemuda di semua ekonomi, mental, sosial, moral, fisik dan bidang politik.

Anda boleh melayari link http://belia.org.my/ ataupun Facebook Majlis Belia Malaysia untuk sebarang maklumat lanjut berkaitan Majlis Belia Malaysia.


MBM akan membantu melalui agensi yang berkaitan bagi sesiapa yang memerlukan bantuan modal perniagaan untuk belia.

Senarai Bantuan Modal Perniagaan Majlis Belia Malaysia MBM

Kami senaraikan bantuan modal niaga dan inisiatif belia berniaga untuk jadi peniaga kecil yang ditawarkan MBM bagi perniagaan di bawah ini:

  1. Bantuan Modal Stokis – Modal RM3,000
  2. Bantuan untuk Bisnes Food Truck – Modal RM15,000
  3. Bantuan Motosikal Roda 3 – RM10,000
  4. Bantuan Payung / Gerai Untuk Perniaga Kecil – Modal RM3,000
  5. Bantuan Kursus Usahawan 2022 Percuma
  6. Dan lain-lain lagi bantuan business kecil

*Tertakhluk kepada terma dan syarat


Maklumat Lanjut

Pengerusi MFREN, Sdr. Syed Osman boleh dihubungi di talian 016-381 3448 jika ada sebarang pertanyaan ataupun hubungi Sekretariat MBM, Sdr. Saiful Bahari di talian 013-398 5857.

Semakan Bantuan Perniagaan 2022

Selain daripada skim program di atas, ini pula beberapa pilihan cara memohon bantuan kerajaan untuk peniaga kecil 2022 dan pihak bank untuk pekerja kecil dan serdahana untuk usahawan perniagaan bagi tahun 2021 PKP & PKPB disebalik wabak covid di Malaysia sekarang ini.
Hi, Boleh Bantu Share ? Thank You <3