Bantuan Lesen Memandu BLKM 2022 | Cara Permohonan Di Sini


Kementerian Pengangkutan Malaysia (MOT) dengan kerjasama Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) memperkenalkan bantuan baru iaitu Bantuan Lesen Keluarga Malaysia (BLKM) yang dikhaskan untuk golongan B40 mendapatkan lesen memandu kelas B2.

Untuk makluman, BLKM merupakan Program Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR) MOT melalui JPJ yang telah dilancarkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

CSR ini telah dilaksanakan sejak tahun 1990-an melalui Program JPJ Bersama Rakyat sebelum menukar namanya kepada Program Satu Komuniti Satu JPJ dan Program Bantuan Lesen Memandu Prihatin.

Menurut Perdana Menteri, pelaksanaan BLKM dikhaskan untuk golongan B40 dan masyarakat Orang Asli yang menghadapi kesukaran mengikuti kelas di institusi latihan memandu bagi mendapatkan pemanduan kelas B2.

Diskaun Bayaran Yuran Lesen

Melalui bantuan ini, mereka yang layak hanya dikenakan bayaran RM250 seorang dengan mengikuti kursus pendek.


Kenalin, Kucing Lucu Bernama Si Idoy

Yuran ini lebih murah daripada kos sebenar yang perlu ditanggung oleh individu biasa berjumlah RM750 seorang.

Syarat Kelayakan Permohonan

Penerima bantuan ini akan melalui tapisan yang dijalankan oleh JPJ bagi memenuhi syarat kelayakan berikut:

  • Warganegara Malaysia berumur 16 tahun ke atas
  • Sihat fizikal dan mental
  • Tiada kecacatan fizikal
  • Tidak disenaraihitamkan (blacklist) oleh JPJ atau polis
  • Tidak mempunyai sebarang lesen memandu

Cara Membuat Permohonan

Setakat ini, belum ada sebarang kenyataan dikeluarkan mengenai cara memohon bantuan ini. Sebarang info akan dikemaskini dari semasa ke semasa.

Maklumat lanjut

Sebarang pertanyaan dan maklumat lanjut mengenai BLKM, sila layari laman web rasmi MOT di https://www.facebook.com/motmalaysia

Disclaimers – Semua yang portalamalaysia share dihalaman ini hanyalah panduan tutorial dan ringkasan yang related dengan “Bantuan Lesen Memandu BLKM 2022 | Cara Permohonan Di Sini” ini sahaja. portalamalaysia tidak ada sebarang kaitan dengan agensi kerajaan atau mana-mana syarikat yang berkaitan dengannya, segala hebahan berasaskan sumber rasmi dan betul-betul sahih sahaja.APDM
EOperasi KPM Login
ESPKWS KPM Login
mybsn
Semakan KWSP 2.0
BKM 2022
SPLKPM
PTPTN Login 2022
Penyata Gaji
SPA9
Cara Mandi Wajib
Doa Dhuha
MySalam
KWSP 2.0 10k
upu online