Bantuan Khas RM1,000 Akan Dibayar Pada Bulan Februari Ini : Sila Semak Kelayakan Anda!


Pelbagai jenis bantuan akan dikreditkan pada bulan ini. Ini adalah tarikh pembayaran bantuan khas RM 1,000 pada bulan Februari.

Terdapat 9 jenis bantuan bulanan JKM diberikan setiap bulan untuk orang yang layak menerimanya. Bantuan khas ini berjumlah antara RM 150 hingga RM 1,000. Berikut adalah senarai bantuan khas JKM bagi bulan Februari.

Mohon juga : FEBRUARI : Barangan Dapur RM300 Sebulan Untuk Rakyat Malaysia!!

Semak juga : Pengeluaran KWSP Sebanyak RM10,000 Hingga RM30,000 Pada Tahun Ini!

Baca Sini : Senarai Penerima Bantuan RM800 Yang Akan Dikreditkan Pada Bulan Ini !! : Semak Sekarang!

Bantuan Khas ini adalah di bawah seliaan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) agensi kerajaan. JKM ditubuhkan untuk menjaga kebajikan masyarakat yang memerlukan berdasarkan lima tonggak utama iaitu perlindungan, pemulihan, pencegahan, pembangunan dan integrasi.

BANTUAN KANAK-KANAK


Bayaran RM 150 seorang untuk kanak-kanak berumur 7 hingga 18 tahun. Manakala RM 200 seorang bagi yang berumur 6 tahun ke bawah. Kadar bantuan maksimum bagi setiap keluarga ialah RM 1,000.

Untuk membantu keluarga/penjaga kanak-kanak meneruskan kelangsungan hidup tanpa menjejaskan tumbesaran dan perkembangan kanak-kanak.

BANTUAN UNTUK WARGA WARGA TUA

Diberikan kepada warga emas (60 tahun ke atas) untuk meneruskan kelangsungan dan kesejahteraan hidup bermasyarakat. Bantuan bulanan telah dinaikkan kepada RM 500 seorang bagi mereka yang layak.

CARA MEMOHON

Setiap permohonan yang didaftarkan akan disiasat untuk penilaian bagi mengesahkan kelayakan pemohon untuk mendapatkan bantuan.

Senarai Bantuan Kerajaan Bulan Februari 2023 - Semak & Mohon 3

Pengendalian permohonan bantuan kewangan khas boleh dibuat di peringkat Pejabat Kebajikan Masyarakat/Daerah/Jajahan/Bahagian di seluruh negara.

Bagi memudahkan pengurusan, jangan lupa salin dokumen berkaitan seperti kad pengenalan pemohon, ahli keluarga yang tinggal bersama salinan penyata gaji dan lain-lain.

TARIKH BAYARAN BANTUAN KHAS

Sebelum kita ke bantuan seterusnya, tarikh pembayaran bantuan khas sehingga RM 1,000 bermula pada 1 – 10 Februari 2023. Pembayaran automatik untuk penerima sedia ada.

BANTUAN ANAK ANGKAT

RM 250 sebulan untuk seorang anak. Maksimum RM 500 sebulan untuk keluarga yang mempunyai 2 atau lebih.

Bantuan Bulanan JKM yang lain

  • Bantuan Am Negeri
  • Elaun untuk Pekerja Kurang Upaya
  • Bantuan Latihan Perantis
  • Bantuan untuk Pesakit Orang Kurang Upaya Secara Kronik

Bertujuan untuk meringankan tanggungjawab keluarga angkat yang sanggup menjaga anak angkat seolah-olah mereka sendiri.

BANTUAN AM PERSEKUTUAN

Bantuan RM 100 hingga RM 300 sebulan bagi yang layak.

Diberikan kepada individu/keluarga yang kurang berkemampuan untuk meneruskan kelangsungan dan kesejahteraan hidup bermasyarakat.


Hi, Boleh Bantu Share ? Thank You <3