Bantuan Keluarga Madani RM1,000 Mula Dikreditkan Bulan Ini

Bagi meringankan bebanan rakyat yang terkesan dengan keadaan ekonomi sekarang , pihak kerajaan sejak awal tahun lalu telah memperkenalkan pelbagai jenis bantuan

Terdapat beberapa bantuan yang dijangka akan dikreditkan pada bulan ini dan tarikh bagi bayaran Bantuan Keluarga Madani RM 1,000 telah ditetapkan pada bulan Mei ini.

Bantuan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) 


Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) memberikan banuan kepada rakyat yang berkelayakkan pada setiap bulan mengikut kategori yang disediakan.

Pelbagai jenis bantuan sehingga mencapai 9 jenis bantuan yanag akan diberikan kepada rakyat yang memerlukan dengan jumlah
diantara RM 150 hingga RM 1,000 yang mana semua bantuan Khas ini adalah di bawah seliaan agensi kerajaan di Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).

1.Bantuan Kanak-Kanak (BKK)
Bayaran RM 150 seorang bagi anak berumur 7 hingga 18 tahun. Manakala, RM 200 seorang untuk yang berumur 6 tahun dan ke bawah. Kadar bantuan maksimum bagi setiap keluarga adalah RM 1,000.

 • Bantuan ini diperkenalkan bagi membantu keluarga/penjaga kanak-kanak bagi meneruskan kelangsungan hidup tanpa menjejaskan pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak tersebut.

 

Bantuan Keluarga Madani RM1,000 Mula Dikreditkan Bulan Ini 1

2. Bantuan Warga Emas
 • Bantuan ini diberikan kepada warga emas  yang berusia 60 tahu ke atas bagi meneruskan kelangsungan dan kesejahteraan kehidupan dalam komuniti malah jumlah bantuan bulanan telah dinaikkan kepada RM 500 bagi setiap orang yang layak.

 

Bantuan Keluarga Madani RM1,000 Mula Dikreditkan Bulan Ini 2

 • Pemohonan bagi bantuan khas kewangan ini diperkenalkan di peringkat Pejabat Kebajikan Masyarakat/Daerah/Jajahan/Bahagian di seluruh negara.
 • Difahamkan , setiap pemohon yang berdaftar akan menjalani beberapa siasatan untuk penilaian bagi mengesahkan kelayakan bagi menerima bantuan daripada kerajaan .
 • Terdapat beberapa salinan dokumen penting yang diperlukan seperti kad pengenalan pemohon, ahli keluarga yang tinggal bersama salinan penyata gaji dan lain-lain.
 • Tarikh bayaran bagi bantuan khas hingga RM 1,000 bermula pada 1 Februari 2023 dan diteruskan sehingga ke hari ini.
 • Bagi penerima sedia ada pembayaran dilakukan secara tanpa perkua kemaskini.

 

3. Bantuan Anak Pelihara

 • Bantuan sebanyak RM 250 sebulan bagi seorang kanak-kanak manakala jumlah maksimum sebanyak RM 500 sebulan bagi keluarga yang memelihara 2 orang atau lebih kanak-kanak.
 •  

  Ianya bertujuan untuk meringankan tanggungan keluarga pelihara yang sanggup menjaga anak-anak pelihara seperti anak sendiri dengan memberikan kasih sayang dan perhatian secukupnya.

4. Bantuan Am Persekutuan
 • Bantuan kewangan sebanyak RM 100 hingga RM 300 sebulan akan diberikan kepada individu / keluarga yang kurang berkemampuan bagi meneruskan kelangsungan dan kesejahteraan kehidupan dalam komuniti.

5. Bantuan Am Negeri

6. Elaun Pekerja Orang Kurang Upaya

7. Bantuan Latihan Perantis

8. Bantuan OKU Terlantar / Pesakit Kronik Terlantar

Maklumat Lanjut


Untuk mengetahui tentang maklumat lanjut berkenaan bantuan yang telah disediakan oleh pihak JKM, boleh klik DI SINI


10 thoughts on “Bantuan Keluarga Madani RM1,000 Mula Dikreditkan Bulan Ini”

 1. Terima kasih kerana kerajaan mengambil berat tentang rakyat yang sesuai dengan keadaan semasanya.. bagi diri saya ini adalah tanda kerajaan mengambil kira faktor rakyat yang benar-benar sesuai dengan keadaan kehidupannya … semoga yang terpilih dari bantuan ini dapat lah ia syukur kepada yang maha pemurah…

  Reply
 2. Apa yg aq nmpk disekeliling..bantuan kurang [email protected] kena dgn situasi semasa.misalnya raya patutnya turunkan harga ayam bkn harga simen…BTR pon masih ramai yg tercicir..semoga kerajaan yg ada kaji setiap bantuan agar semua dpt merasai segala bantuan yg kerajaan berikan tanpa tercicir…

  Reply

Leave a Comment

Hi, Boleh Bantu Share ? Thank You <3