Bantuan berjumlah rm1200 Mangsa Banjir Negeri Pahang


Mangsa banjir yang kehilangan rumah atau tempat tinggal di Pahang terima RM200 sebulan selama 6 bulan. Mangsa banjir di negeri ini yang kehilangan kediaman dalam bencana itu akan menerima bantuan RM200 sebulan selama enam bulan bagi meringankan beban mereka.

Menteri Besar, Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail, berkata bantuan berkenaan akan diberikan kepada ketua isi rumah untuk digunakan bagi memulakan hidup selepas bencana itu.

Ini merupakan satu lagi usaha murni dari Kerajaan Pahang demi membela nasib rakyat yang terkesan.

Mengiringi YAB Menteri Besar Pahang, Dato’ Sri Haji Wan Rosdy Wan Ismail melawat Pusat Pemindahan Sementara (PPS) di Daerah Pekan petang tadi.

Beliau menyerahkan bantuan wang ihsan sebanyak RM1,000 daripada Kerajaan Persekutuan dan RM500 daripada Kerajaan Pahang serta bantuan bakul makanan kepada 77 Ketua Isi Rumah (KIR) di PPS SMK Dato’ Mahmud Mat, PPS SK Pulau Serai, PPS Kampung Ganchong Hulu, dan PPS SMK Ubai yang disalurkan bermula hari ini kepada mangsa banjir di negeri ini.

Kadar Bantuan:

Bantuan RM200 sebulan selama enam bulan.


Baca juga: Bantuan Selangor Bangkit (BSB) Untuk Mangsa Banjir.

Prosedur Penyaluran Bantuan:

Berikut dikongsikan lebih lanjut tentang cara permohonan bantuan banjir bagi mangsa-mangsa terjejas di negeri Pahang.

  1. Bagi memudahkan mangsa yang terjejas membuat pendaftaran dan proses penyaluran bantuan kepada mangsa yang tidak berpindah, borang boleh diperolehi dan dihantar terus melalui Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) atau Jawatankuasa Pembangunan dan Keselamatan Kampung (JPKK) setempat.
  2. Borang pendaftaran juga boleh dimuat turun di bawah.

Muat Turun Borang:

Maklumat Lanjut:

Untuk maklumat lanjut, sila berhubung dengan JPKK di dalam senarai PDF di bawah:

Senarai Anggota Jawatankuasa Pembangunan Dan Keselamatan Kampung JPKK Setiap Daerah Negeri Pahang 2021

Disclaimers – Bahan artikel portalamalaysia kongsikan dihalaman ini hanyalah panduan tutorial dan ringkasan artikel berkaitan dengan “Bantuan berjumlah rm1200 Mangsa Banjir Negeri Pahang” ini sahaja. portalamalaysia tidak ada sebarang kaitan dengan government agency atau mana-mana syarikat yang berkaitan dengannya, semua rujukan berpandukan sumber rasmi dan betul-betul sahih sahaja.APDM
EOperasi KPM Login
ESPKWS KPM Login
mybsn
Semakan KWSP 2.0
BKM 2022
SPLKPM
PTPTN Login 2022
Penyata Gaji
SPA9
Doa Buka Puasa
Doa Dhuha
MySalam
KWSP 2.0 10k upu online