Home » Bantuan » Bantuan berjumlah rm1200 Mangsa Banjir Negeri Pahang

Bantuan berjumlah rm1200 Mangsa Banjir Negeri Pahang

Mangsa banjir yang kehilangan rumah atau tempat tinggal di Pahang terima RM200 sebulan selama 6 bulan. Mangsa banjir di negeri ini yang kehilangan kediaman dalam bencana itu akan menerima bantuan RM200 sebulan selama enam bulan bagi meringankan beban mereka.

Menteri Besar, Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail, berkata bantuan berkenaan akan diberikan kepada ketua isi rumah untuk digunakan bagi memulakan hidup selepas bencana itu.

Ini merupakan satu lagi usaha murni dari Kerajaan Pahang demi membela nasib rakyat yang terkesan.

Baca juga: Cara Mohon Penangguhan Bayaran Balik Pinjaman PTPTN Akibat Banjir

Mengiringi YAB Menteri Besar Pahang, Dato’ Sri Haji Wan Rosdy Wan Ismail melawat Pusat Pemindahan Sementara (PPS) di Daerah Pekan petang tadi.

Beliau menyerahkan bantuan wang ihsan sebanyak RM1,000 daripada Kerajaan Persekutuan dan RM500 daripada Kerajaan Pahang serta bantuan bakul makanan kepada 77 Ketua Isi Rumah (KIR) di PPS SMK Dato’ Mahmud Mat, PPS SK Pulau Serai, PPS Kampung Ganchong Hulu, dan PPS SMK Ubai yang disalurkan bermula hari ini kepada mangsa banjir di negeri ini.

Adakah Anda Penerima Bantuan? Jika Ya, Sila Like Page Ini Dahulu.

Kadar Bantuan:

Bantuan RM200 sebulan selama enam bulan.

Baca juga: Bantuan Selangor Bangkit (BSB) Untuk Mangsa Banjir.

Prosedur Penyaluran Bantuan:

Berikut dikongsikan lebih lanjut tentang cara permohonan bantuan banjir bagi mangsa-mangsa terjejas di negeri Pahang.

  1. Bagi memudahkan mangsa yang terjejas membuat pendaftaran dan proses penyaluran bantuan kepada mangsa yang tidak berpindah, borang boleh diperolehi dan dihantar terus melalui Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) atau Jawatankuasa Pembangunan dan Keselamatan Kampung (JPKK) setempat.
  2. Borang pendaftaran juga boleh dimuat turun di bawah.

Muat Turun Borang:

Maklumat Lanjut:

Untuk maklumat lanjut, sila berhubung dengan JPKK di dalam senarai PDF di bawah:

Senarai Anggota Jawatankuasa Pembangunan Dan Keselamatan Kampung JPKK Setiap Daerah Negeri Pahang 2021

Disclaimers – Bahan yang admin share dihalaman ini merupakan panduan tutorial dan ringkasan artikel berkaitan dengan “Bantuan berjumlah rm1200 Mangsa Banjir Negeri Pahang” sahaja. kami tidak ada sebarang kaitan dengan agensi kerajaan atau mana-mana company yang berkaitan dengannya, semua hebahan berpandukan sumber official dan sahih sahaja.

Sila Share Artikel Ini Dahulu Sebelum Teruskan Pembacaan!