Home » Tips/Petua » Bahagian Ayam Dan Keratan Bahagian Ayam

Bahagian Ayam Dan Keratan Bahagian Ayam

Ayam merupakan sumber protein yang diamalkan oleh rakyat Malaysia kerana ia lebih murah berbanding makanan protein yang lain. Sebagai seorang konsumer anda perlu tahu nutrisi yang ada pada ayam.

Ramai orang yang membeli ayam tetapi tidak tahu bahagian ayam dan keratan ayam yang mempunyai nutrisi tersendiri seperti tenaga, protein dan lemak. Baca perkongsian di bawah tentang bahagian dan keratan ayam :

Jenis-Jenis Bahagian Ayam

Dibawah merupakan jenis-jenis bahagian ayam dan nutrisi yang ada pada setiap bahagian ayam :

 

🍗Bahagian : Dada / Breast
🍽Tenaga : 150 kcal
🥣Protein : 18.3g
🥩Lemak : 7.7g

🍗Bahagian : Wings / Kepak
🍽Tenaga : 101 kcal
🥣Protein : 7.6 g
🥩Lemak 7.8 g

🍗Bahagian : Atas peha / Thigh
🍽Tenaga : 172 kcal
🥣Protein : 13.3 g
🥩Lemak 13.2 g

🍗Bahagian : Peha / Drumstick
🍽Tenaga : 170 kcal
🥣Protein : 13.0 g
🥩Lemak : 13.1 g

🍗Bahagian : Peha Penuh / Whole Leg

🍗Bahagian : Leher / Neck

🍗Bahagian : Kaki / Feet
🍽Tenaga : 115.6 kcal
🥣Protein : 14.7 g
🥩Lemak : 6.4 g

Jenis-Jenis Potongan Ayam 

📌Terdapat dua jenis potongan ayam bergantung pada saiz setiap bahagian ayam yang anda mahukan. Jika anda ingin saiz yang kecil dan banyak bahagian yang selalunya untuk membuat hidangan kepada orang ramai, anda boleh membuat potongan 12 bahagian untuk seekor ayam.

📌Manakala, jika anda mahu bahagian yang besar, anda boleh buat potongan 8 bahagian. Dibawah ialah lampiran saiz dan potongan ayam :

Semoga perkongsian ini memberi sedikit sebanyak pengetahuan tentang bahagian dan keratan ayam serta nutrisi yang terdapat pada setiap bahagian ayam. Semoga ia boleh jadi rujukan untuk anda memasak samada untuk keluarga mahupun majlis besaran.

Penafian – Semua yang portalamalaysia share diatas merupakan panduan dan ringkasan artikel berkaitan dengan “Bahagian Ayam Dan Keratan Bahagian Ayam” sahaja. portalamalaysia tidak ada kaitan dengan agensi kerajaan atau mana-mana company yang berkaitan dengannya, semua hebahan berpandukan sumber rasmi dan betul-betul sahih sahaja.

Sila Share Artikel Ini Dahulu Sebelum Teruskan Pembacaan!