Audi RS5 Sportback Kini Berada Di Pasaran Malaysia


Dengan Rangkaian kereta Audi RS yang akhirnya sedikit demi sedikit telah memasuki Malaysia apabila Audi mengambil langkah yang betul ke hadapan dengan menyertakan model RS ‘istimewa’ mereka di bilik pameran untuk bersaing dengan model ‘istimewa’ daripada BMW dan Mercedes-Benz. Tanpa pemasangan tempatan di Malaysia, Audi menghadapi masalah untuk meyakinkan ramai pembeli premium dari bilik pameran Mercedes dan BMW. Ini kerana, kedua-dua Mercedes dan BMW mempunyai pelbagai model yang dipasang secara tempatan dan ini menyebabkan harga jualan mereka lebih rendah (pemasangan tempatan mengurangkan duti import).


Sumber: youtube

Namun, perlu diingatkan bahawa kebanyakan kenderaan Mercedes AMG (beberapa kenderaan AMG adalah pemasangan tempatan) dan kenderaan BMW M diimport sepenuhnya dan harga yang diminta di Malaysia adalah sangat hampir dengan Audi RS5 Sportback RM809k ini. Saingan paling hampir kepada RS5 Sportback ini ialah BMW M3 Competition yang dijual daripada RM664,800.

Disamping itu, saingan terdekat kepada Audi daripada Mercedes AMG ini mungkin ialah AMG GT 4 Door Coupe yang telah diperkenalkan pada tahun 2021. Kuasa Audi RS 5 Sportback terserlah di bawah bonet dengan enjin biturbo 2.9 liter V6 TFSI. Output 331 kW (450 hp) dan tork 600 Nm, anda boleh memecut dari 0 hingga 100 km/j dalam 3.9 saat. Pacuan kepada semua roda kekal quattro dengan pembezaan sport dan tiptronic 8-kelajuan yang cemerlang dengan masa peralihan yang dioptimumkan RS5 Sportback, laju dan laju gila. Reka pengalaman pemanduan individu anda menggunakan sistem dinamik pemanduan pilihan Audi. Dan rasai penggantungan RS suspension plus dengan Dynamic Ride Control (DRC) yang memastikan Audi RS 5 Sportback anda sentiasa berada di atas jalan.


Sumber: google image

Tidak kira ia dari perspektif yang mana, watak sporty bebas Audi RS 5 Sportback mengagumkan pada pandangan pertama. Pandangan hadapannya yang tersendiri didominasi Singleframe lebar dan rata dengan gril radiator bersepadu tanpa bingkai dan salur udara besar dalam rupa sarang lebah 3D baharu, serta spoiler hadapan dengan logo quattro.
Hi, Boleh Bantu Share ? Thank You <3