Areca Hotel Penang | Hotel Tema Heritage Popular di Pulau Pinang

Terdapat banyak tempat penginapan yang unik di Pulau Pinang, termasuklah Areca Hotel Penang. Jika anda bercuti ke Georgetown dan sedang mencari hotel yang luar biasa, di sinilah tempatnya!

Terdapat banyak tarikan di Pulau Pinang daripada sekadar tempat sarapan halal yang lazat dan tempat Instagrammable yang cantik. Terletak di pantai barat laut Semenanjung Malaysia, ia penuh dengan suasana warisan yang akan membuatkan anda berasa kagum.

Baca juga: Top 5 Restoran Ikan Patin Temerloh | Fresh . Delicious . Affordable

Lokasi Areca Hotel Penang


DERETAN BANGUNAN ARECA HOTEL PENANG

Terletak di Georgetown, ibu kota Pulau Pinang, anda boleh menemui tempat penginapan anda di Areca Hotel Penang.

Terletak dengan elegan dalam kawasan zon Warisan Dunia UNESCO, hotel ini dinamakan sempena Areca Palm, juga dikenali sebagai palma Pinang yang anda boleh lihat dengan jelas pada bendera negeri Pulau Pinang.

Terokai laluan pejalan kaki berjubin yang indah di Areca Hotel Penang dan anda akan kagum dengan corak unik yang ada padanya. Ia yang sebelum ini adalah deretan rumah kedai sebelum zaman perang, dimiliki oleh Khoo Sian Ewe.

Areca Hotel Penang | Hotel Tema Heritage Popular di Pulau Pinang 1

Beliau adalah salah seorang ahli perniagaan terkaya di Pulau Pinang pada zaman dahulu, anda boleh melihat perabot antik dan pintu di sekitar hotel.

Bilik Penginapan


Areca Hotel Penang | Hotel Tema Heritage Popular di Pulau Pinang 2

Terdapat 48 bilik tersedia di Areca Hotel Penang, daripada suite keluarga yang luas hingga ke bilik taman. Jika anda sedang bercuti dengan pasangan anda di Pulau Pinang, anda pasti menyukai Heritage Room.

Dengan katil bersaiz king terletak di tengah-tengah bilik, pemandangan almari pakaian antik dan pintu Cina vintaj, anda akan terasa seperti kembali ke zaman silam.

Areca Hotel Penang | Hotel Tema Heritage Popular di Pulau Pinang 3

Jika anda sedang bercuti bersama kawan baik anda, Heritage Loft ialah bilik menawan yang sesuai untuk dua orang. Terletak di tingkat atas hotel, bilik ini merupakan gabungan hebat warisan dan pesona moden yang terbukti melalui lantai parket kayu, sofa yang selesa dan lekapan lampu malap.

Areca Cafe


Areca Hotel Penang | Hotel Tema Heritage Popular di Pulau Pinang 4

Jika anda sudah berasa lapar, kunjungi Areca Cafe yang menyajikan masakan Eropah moden menggunakan bahan-bahan tempatan.

Dengan menu yang disusun oleh Chef Azman Othman yang terlatih dari Switzerland, anda boleh menjangkakan untuk melihat hidangan yang lazat, daripada set ikan cili Nyonya hingga Burger Daging klasik. Jangan lupa untuk mencuba minuman tempatan Pulau Pinang yang dipanggil jus pala!

Walaupun kafe menggunakan semua bahan dan daging daripada pembekal yang disahkan halal, ambil perhatian bahawa alkohol dihidangkan di premis.

Bagi traveller yang mencari hotel butik yang cantik di Pulau Pinang untuk menginap dan berehat di tempat penginapan yang bertemakan heritage, harus ke Areca Hotel Penang!

Alamat: 5, Jalan Khoo Sian Ewe, George Town, 10050 George Town, Pulau Pinang

Website | Facebook | Instagram

 


Hi, Boleh Bantu Share ? Thank You <3