Arab Saudi Rancang Benarkan Semula Jemaah Cium Hajar al-Aswad & Solat Di Hijr Ismail


Presiden Hal Ehwal Dua Masjid Suci telah merumuskan rancangan mereka juga untuk membenarkan semua jemaah haji dan umrah bersembahyang di Hijr Ismail dan mencium Al-Hajar Al-Aswad (Hajar Aswad) pada keadaan yang dalam dan selamat dan selesa. Pelan ini di bawah bimbingan dan seliaan Ketua Presiden, Sheikh Abdul Rahman Al-Sudais.

Memetik Arab Gazette, petugas presidensi juga kerjasama juga pihak berkuasa yang berkenaan akan menyediakan perkhidmatan terbaik untuk keselamatan dan keselesaan para jemaah sama ada haji dan umrah untuk mereka beribadah.

Menurut, pelan organisasi yang digubal ini bertujuan untuk memenuhi aspirasi pemerintah Arab Saudi untuk memberikan perkhidmatan terbaik kepada jemaah dan pengunjung Masjidil Haram.

Arab saudi juga rancang telah benarkan semula jemaah cium Hajar


Perlu juga diingatkan, Hijr Ismail adalah sebahagian daripada Kaabah dan Hateem iaitu kawasan berbentuk bulan sabit yang bersebelahan dengan Kaabah.

Menurut Arab Gazette, Hijir Ismail adalah suatu tempat Nabi Ibrahim AS pernah membina tempat perlindungan untuk anaknya, Ismail bersama isterinya, Hajrah.

Pada waktu itu, kawasan kira-kira tiga meter bersebelahan dengan dinding sisi Hateem sebenarnya merupakan sebahagian daripada Kaabah manakala selebihnya berada di luar kawasan itu. Disunnahkan dan boleh juga melakukan solat sunat di dalam Hijr Ismail.

Menurut, Kementerian Haji dan Umrah mengumumkan bahawa akan ada pilihan permohonan Eatmarna dan Tawakkalna untuk menempah janji temu bagi upacara mencium Hajar Aswad, menyentuh Sudut Yaman (Al-Rukn Al-Yamaani) serta menunaikan solat di Hijr Ismail.

Malah, pihak kementerian menjelaskan tiada perkhidmatan tambahan pada permohonan Eatmarna untuk menempah temu janji bagi upacara ini.

 

Baca juga : Muka Mulai Senget , Ako Mustapha Dikejarkan Ke Hospital

 
Hi, Boleh Bantu Share ? Thank You <3