APIMS DOE – Semak Bacaan IPU Terkini!

APIMS DOE adalah Air Pollutant Index Of Malaysia di mana ianya merupakan badan yang menunjukkan kadar indeks kualiti udara di Malaysia.

Dengan adanya APIMS DOE ini kita dapat semak bacaan IPU terkini apabila berlakunya jerebu di Malaysia.

Semak Bacaan IPU

Indeks Pencemaran Udara (IPU) ialah satu indeks bacaan yang dipiawaikan bagi mengetahui sama ada kualiti udara di sesuatu daerah itu berkualiti ataupun berbahaya.

Air Pollutant Index (API) adalah nama lain untuk IPU yang dikeluarkan oleh APIMS DOE iaitu badan agensi dibawah Jabatan Alam Sekitar.

APIMS DOE

PortalMalaysia ingin kongsikan kepada anda cara untuk semak bacaan IPU menggunakan data daripada APIMS DOE.

Anda boleh melihat bacaan IPU secara live di Malaysia melalui pautan ini -> LIVE IPU

Di bawah ini adalah indeks bacaan IPU atau API yang anda perlu hafal. Pastikan anda menjaga kesihatan sewaktu berlakunya jerebu atau sewaktu bacaan IPU tinggi.

APIMS DOE

Sewaktu berlakunya jerebu anda dinasihatkan untuk kurangkan keluar dari rumah. Jika perlu keluar rumah pastikan anda pakai MASK yang betul. Elakkan juga melakukan aktiviti-aktiviti yang dilarang sewaktu berlakunya pencemaran jerebu.

bacaan jerebu di malaysia

Di bawah ini adalah mask atau topeng muka untuk jerebu yang dibolehkan pakai sewaktu berlakunya jerebu teruk seperti yang berlaku pada tahun lepas.

topeng muka jerebu

PortalMalaysia berharap agar semua rakyat Malaysia dapat menjaga kesihatan sewaktu berlakunya pencemaran alam jerebu ini. Banyakkan minum air masak. Sila share dan sebarkan artikel mengenai APIMS DOE ini dimana memudahkan orang lain untuk semak bacaan ipu terkini secara online!

Leave a Comment