APDM [RASMI!] : Login APDM KPM 2023

APDM tak ok? Jangan risau hanya perlu klik sini untuk login APDM KPM tanpa menunggu lama.

Cara Login APDM

Bagaimana cara untuk anda sebagai guru untuk log masuk APDM yang disediakan oleh kpm ini? Anda boleh ikuti langkah dibawah jika hendak kemaskini maklumat

1. Masuk aplikasi APDM guna ID GURU melalui laman rasmi di https://apdm.moe.gov.my/ , paparan seperti dibawah akan muncul dan logmasuk seperti biasa.

2. Jika lupa katalaluan boleh klik pada “Lupa Katalaluan” default password apdm untuk reset semula.

3. Make it simple, dan selesai step kaedah apdm login.

apdm login
Contoh paparan login

Ada part-part tertentu yang guru kelas tidak boleh akses, hanya admin sahaja boleh akses antara part padam data murid, tukar pengenalan diri murid bukan warga perlu maklumkan kepada admin.

selingan kartun ragam murid

APDM KPM

Aplikasi Pengkalan Data Murid (APDM) adalah aspek penting yang dititik beratkan dalam pengurusan Hal Ehwal Murid di sekolah seluruh negara tidak kira sama ada di bandar mahupun luar bandar.

Guru akan merekod kehadiran setiap murid setiap hari persekolahan mengikut takwim persekolahan setiap tahun.

Nak jadi orang pertama yang mohon BANTUAN KERAJAAN?
Join Whatsapp Rasmi Bantuan Kerajaan di
https://www.portalmalaysia.com/whatsappgroupbantuan

Dengan kata lain, kaedah rekod ini dapat bantu pihak pengurusan sekolah dalam membuat sebarang keputusan tepat berkaitan perancangan serta apa jua strategi dalam pengurusan pengajaran dan pembelajaran sepanjang tahun di sekolah masing-masing.

APDM adalah sistem Aplikasi Pangkalan Data Murid bagi mengisi maklumat kehadiran murid APDM-KPM online login sepanjang tahun persekolah 2023 dan seterusnya.

APDM Login KPM ini disediakan oleh KPM NKRA bagi memudahkan guru-guru di setiap sekolah untuk merekod dengan mudah.

Portal Malaysia akan kongsikan kepada anda ringkasan dan info-info berkaitan dengan Aplikasi Guru ini.

Baca Juga : SAPS Ibu Bapa

Kemaskini APDM


Jika terdapat murid yang telah berpindah keluar atau rekodnya bertindih, guru kelas boleh memadam atau buang rekod murid tersebut melalui ‘Data Murid’ seperti lampiran berikut :

APDM [RASMI!] : Login APDM KPM 2023 1Cara Kemaskini Maklumat APDM


Bagi kemaskini kini seperti senarai dibawah berikut boleh rujuk Infografik di sini.

➟ Kemaskini no KP Murid Bukan Warga

➟ Kemaskini Maklumat Adik Beradik

➟ Ralat Maklumat Murid

➟ Kemaskini Maklumat Murid

➟ Kemaskini Maklumat Bapa

➟ Kemaskini Maklumat Ibu

➟ Kemaskini Maklumat Penjaga Utama

➟ Kemaskini Maklumat Penjaga Kedua

➟ Kemaskini Maklumat Bukan Warganegara

➟ Kemaskini Maklumat Warga Tanpa Dokumen

Cara Kemaskini Maklumat Bantuan Murid


Jika berlaku penukaran kelas murid yang disebabkan oleh penyusunan semula kelas, guru kelas boleh membuat kemaskini/pertukaran kelas murid melalui ‘Data Murid’ seperti lampiran berikut :

APDM [RASMI!] : Login APDM KPM 2023 2

APDM [RASMI!] : Login APDM KPM 2023 3

KPM-NKRA


Sistem yang cekap ini dibina oleh kementerian pendidikan malaysia (KPM) menerusi sub pembangunan negara NKRA bagi memastikan kecekapan sistem pendidikan Malaysia berada pada tahap prestasi tinggi dalam dunia teknologi masa kini.

eKehadiran


Bagi memudahkan lagi guru-guru untuk membuat keyin data kehadiran murid, Portal Rasmi ADPM KPM telah membuat satu applikasi android eKehadiran Murid boleh muat turun di play store masing-masing atau di eKehadiran Murid.

APDM [RASMI!] : Login APDM KPM 2023 4

FAQ Pengkalan Data Murid


[sc_fs_multi_faq headline-0=”h4″ question-0=”Bagaimana Admin nak login ke sistem APDM?” answer-0=”Masukkan ID dan kata laluan. Kemudian login di dalam sistem yang telah disediakan.” image-0=”” headline-1=”h4″ question-1=”Bagaimana nak daftar guru kelas yang baru atau tukar guru kelas sedia ada?” answer-1=”Admin sekolah perlu daftar dan gunakan menu ‘Pendaftaran Kelas’. Tekan ‘Tambah Kelas’ dan Kemaskini.” image-1=”” headline-2=”h4″ question-2=”Bagaimana cara untuk daftar kelas baru?” answer-2=”Admin sekolah perlu daftar dan gunakan menu ‘Pendaftaran Kelas’. Tekan ‘Tambah Kelas’ dan Kemaskini.” image-2=”” headline-3=”h4″ question-3=”Terlupa kata laluan APDM?” answer-3=”Sila hubungi Admin ADPM sekolah dan minta beliau reset semula kata laluan guru tersebut.” image-3=”” count=”4″ html=”true” css_class=””]

Jika terdapat sebarang masalah mohon berhubung dengan Pegawai Meja APDM di negeri masing-masing atau emel kepada [email protected]

Untuk maklumat anda, disebabkan pandemik ini, ibu bapa kini boleh kemaskini maklumat anak-anak di APDM ibu bapa atau penjaga. Selain itu juga, kerajaan telah seragamkan sistem ADPM PAJSK untuk kegunaan para guru.


Hi, Boleh Bantu Share ? Thank You <3