APDM Login Kehadiran Murid Online 2020 (KPM-NKRA)

APDM merupakan aplikasi pengkalan data murid bagi mengisi maklumat kehadiran murid secara online sepanjang tahung persekolah 2020 dan seterusnya. Aplikasi ini disediakan oleh KPM-NKRA bagi memudahkan guru-guru di setiap sekolah untuk merekod dengan mudah.

APDM

Aplikasi Pengkalan Data Murid (APDM) adalah aspek penting yang dititik beratkan dalam pengurusan Hal Ehwal Murid di sekolah seluruh negara tidak kira sama ada di bandar mahupun luar bandar.

  • SSO KPM lebih kepada sistem menyeluruh pengurusan sekolah Modul
  • APDM Pengemaskinian Maklumat data Murid
  • Eoperasi KPM Pengemaskinian bekaitan maklumat guru.

Guru akan merekod kehadiran setiap murid setiap hari persekolahan mengikut takwim persekolahan setiap tahun.

Dengan kata lain, kaedah rekod ini dapat bantu pihak pengurusan sekolah dalam membuat sebarang keputusan tepat berkaitan perancangan serta apa jua strategi dalam pengurusan pengajaran dan pembelajaran sepanjang tahun di sekolah masing-masing.

login

Bagaimana cara untuk anda sebagai guru untuk logmasuk APDM login yang disediakan oleh kpm ini?. Anda boleh ikuti langakah dibawah jika hendak kemaskini maklumat

  1. Masuk aplikasi APDM guna ID GURU melalui laman rasmi di https://apdm.moe.gov.my/ , paparan seperti dibawah akan muncul dan logmasuk seperti biasa.
  2. Jika lupa katalaluan boleh ketik pada “Lupa Katalaluan” untuk reset semula.
  3. Make it simple, dan selesai step kaedah apdm login.
apdm login
Contoh paparan login

Ada part-part tertentu yang guru kelas tidak boleh akses, hanya admin sahaja boleh akses antara part padam data murid, tukar pengenalan diri murid bukan warga perlu maklumkan kepada admin.

KPM-NKRA

Sistem yang cekap ini dibina oleh kementerian pendidikan malaysia (KPM) menerusi sub pembangunan negara NKRA bagi memastikan kecekapan sistem pendidikan Malaysia berada pada tahap prestasi tinggi dalam dunia teknologi masa kini.

Kehadiran Murid

Selari dengan perkembangan digital teknologi KPM telah bersetuju semua rekod kehadiran murid hanya direkod dengan menggunakan sistem apdm sahaja.

Walaubagaimanapun, bagi sekolah yang tidak mencapai tahap internet yang memuaskan, guru kelas boleh merekod kehadiran murid menggunakan kaedah Jadual Kedatangan Murid (JKM) seperti biasa tanpa melalui portal apdm.

eKehadiran

Bagi memudahkan lagi guru-guru untuk membuat keyin data kehadiran murid, KPM telah membuat satu applikasi android eKehadiran Murid boleh muat turun di play store masing-masing atau di eKehadiran Murid

Pengkalan Data Murid (FAQ)

Jika admin ataupun guru kelas berkaitan pengkalan data murid ini ada sebarang persoalan berkaitan sistem kpm ini boleh semak bahagian FAQ Pengkalan Data Murid. Segala persoalan dan jawapan telah dijawab oleh KPM

Disclaimers : Artikel yang dikongsikan ini merupakan perkongsian cara bagaimana untuk membuat login pengkalan data murid sahaja, segala rujukan adalah bersandarkan laman rasmi KPM sahaja.

Leave a Comment