APDM : Login KPM & Kemaskini Aplikasi Pangkalan Data Murid 2022


Tak dapat login sistem APDM? Baca dulu disini. APDM adalah sistem Aplikasi Pangkalan Data Murid bagi mengisi maklumat kehadiran murid APDM online login sepanjang tahun persekolah 2022 dan seterusnya. APDM Login KPM ini disediakan oleh KPM NKRA bagi memudahkan guru-guru di setiap sekolah untuk merekod dengan mudah.

Portal Malaysia akan kongsikan kepada anda ringkasan dan info-info berkaitan dengan Aplikasi Guru ini.


APDM KPM 2022 Login

Aplikasi Pengkalan Data Murid (APDM) adalah aspek penting yang dititik beratkan dalam pengurusan Hal Ehwal Murid di sekolah seluruh negara tidak kira sama ada di bandar mahupun luar bandar.

Guru akan merekod kehadiran setiap murid setiap hari persekolahan mengikut takwim persekolahan setiap tahun.

Dengan kata lain, kaedah rekod ini dapat bantu pihak pengurusan sekolah dalam membuat sebarang keputusan tepat berkaitan perancangan serta apa jua strategi dalam pengurusan pengajaran dan pembelajaran sepanjang tahun di sekolah masing-masing.


Baca Juga : SAPS Ibu Bapa

Cara Login APDM

Bagaimana cara untuk anda sebagai guru untuk log masuk APDM yang disediakan oleh kpm ini?. Anda boleh ikuti langakah dibawah jika hendak kemaskini maklumat

1. Masuk aplikasi APDM guna ID GURU melalui laman rasmi di https://apdm.moe.gov.my/ , paparan seperti dibawah akan muncul dan logmasuk seperti biasa.


2. Jika lupa katalaluan boleh klik pada “Lupa Katalaluan” default password apdm untuk reset semula.

3. Make it simple, dan selesai step kaedah apdm login.

apdm login
Contoh paparan login

Ada part-part tertentu yang guru kelas tidak boleh akses, hanya admin sahaja boleh akses antara part padam data murid, tukar pengenalan diri murid bukan warga perlu maklumkan kepada admin.


Kemaskini APDM

Jika terdapat murid yang telah berpindah keluar atau rekodnya bertindih, guru kelas boleh memadam atau buang rekod murid tersebut melalui ‘Data Murid’ seperti lampiran berikut :

APDM : Login KPM & Kemaskini Aplikasi Pangkalan Data Murid 2022 1Cara Kemaskini Maklumat APDM

Bagi kemaskini kini seperti senarai dibawah berikut boleh rujuk Infografik di sini.

➟ Kemaskini no KP Murid Bukan Warga


➟ Kemaskini Maklumat Adik Beradik

➟ Ralat Maklumat Murid

➟ Kemaskini Maklumat Murid


➟ Kemaskini Maklumat Bapa

➟ Kemaskini Maklumat Ibu

➟ Kemaskini Maklumat Penjaga Utama


➟ Kemaskini Maklumat Penjaga Kedua

➟ Kemaskini Maklumat Bukan Warganegara

➟ Kemaskini Maklumat Warga Tanpa Dokumen


Cara Kemaskini Maklumat Bantuan Murid

Jika berlaku penukaran kelas murid yang disebabkan oleh penyusunan semula kelas, guru kelas boleh membuat kemaskini/pertukaran kelas murid melalui ‘Data Murid’ seperti lampiran berikut :

APDM : Login KPM & Kemaskini Aplikasi Pangkalan Data Murid 2022 2

APDM : Login KPM & Kemaskini Aplikasi Pangkalan Data Murid 2022 3

KPM-NKRA

Sistem yang cekap ini dibina oleh kementerian pendidikan malaysia (KPM) menerusi sub pembangunan negara NKRA bagi memastikan kecekapan sistem pendidikan Malaysia berada pada tahap prestasi tinggi dalam dunia teknologi masa kini.

eKehadiran

Bagi memudahkan lagi guru-guru untuk membuat keyin data kehadiran murid, Portal Rasmi ADPM KPM telah membuat satu applikasi android eKehadiran Murid boleh muat turun di play store masing-masing atau di eKehadiran Murid.


APDM : Login KPM & Kemaskini Aplikasi Pangkalan Data Murid 2022 4

FAQ Pengkalan Data Murid

Jika terdapat sebarang masalah mohon berhubung dengan Pegawai Meja APDM di negeri masing-masing atau emel kepada [email protected]

Untuk maklumat anda, disebabkan pandemik ini, ibu bapa kini boleh kemaskini maklumat anak-anak di APDM ibu bapa atau penjaga. Selain itu juga, kerajaan telah seragamkan sistem ADPM PAJSK untuk kegunaan para guru.
Hi, Boleh Bantu Share ? Thank You <3