Home » Diabetes » Apa Itu Retinopati Diabetic

Apa Itu Retinopati Diabetic

Retinopati diabetic ialah retinopati (kerosakan pada retina) yang disebabkan oleh komplikasi penyakit Diabetes.

Retinopati dibetik terjadi akibat dinding salur darah yang lemah, menyebabkan berlaku kebocoran lemak dan penyumbatan kapilari. Ia boleh menyebabkan penglihatan mata merosot dan seterusnya buta.

Elak diri dari penyakit ini dengan cara mengamalkan gaya makan dan gaya hidup sihat, mengambil ubat diabetes mengikut saranan doktor dan berhenti merokok serta pengambilan alkohol.

🩸Diabetik Retinopati ini berlaku apabila kerosakan salur darah halus pada retina mata disebabkan gula dalam darah yang tinggi.Ia juga merupakan penyebab utama kebutaan diperingkat umur yang produktif 30-60 tahun.

🩸ini berisiko kepada semua pesakit diabetes yang tidak terkawal. Untuk mencegah buta disebabkan diabetes ini, pesakit perlu membuat saringan Diabetik retinopati secara berkali sekurang-kurangnya setahun sekali.

Adakah Anda Penerima Bantuan? Jika Ya, Sila Like Page Ini Dahulu.

Cara pencegahan Diabetik Retinopati adalah seperti berikut :

💊 Ubat diabetes diambil mengikut arahan doktor

💊 Amalkan gaya pemakanan & cara hidup yang sihat

💊 Berhenti merokok & pengambilan alkohol

PENAFIAN: Bahan info diatas adalah untuk pengetahuan sahaja. Sila dapatkan nasihat doktor atau pakar perubatan bertauliah mengenai kesihatan anda. Maklumat perubatan dan penjagaan kesihatan dalam laman ini tidak bertujuan menggantikan jagaan profesional, khidmat nasihat, diagnosis atau rawatan doktor/pakar perubatan bertauliah. Laman ini tidak mempunyai jawapan kepada semua masalah kesihatan dan perubatan yang dialami. Jawapan kepada masalah umum mungkin tiada kaitan langsung dengan keadaan kesihatan anda. Sekiranya anda menyedari tanda/gejala penyakit atau jatuh sakit, sila hubungi doktor/pakar perubatan bertauliah untuk rawatan segera.

Disclaimers – Bahan artikel admin kongsikan diatas merupakan tutorial dan rujukan yang berkaitan dengan “Apa Itu Retinopati Diabetic” sahaja. kami tidak ada kaitan dengan government agency atau mana-mana syarikat yang berkaitan dengannya, semua rujukan berpandukan sumber rasmi dan sahih sahaja.

Sila Share Artikel Ini Dahulu Sebelum Teruskan Pembacaan!