Anak Kelantan Lebih Gemar Berhijrah Ke Negeri Lain Bukan Disebabkan Tiada Peluang Pekerjaan

Cara orang Kelantan yang lebih suka merantau menyebabkan mereka memilih untuk tidak mahu bekerja di negerinya sendiri. Meskipun terlalu banyak peluang kerja yang mencukupi disediakan, ramai sangat suka untuk memilih bekerja di ibu kota.

Penghijrahan anak muda Kelantan ke negeri yang lain sebenarnya adalah disebabkan sikap dan tradisi suka merantau tapi kerana tidak punya pekerjaan di negeri tersebut.

Tiada Peluang Pekerjaan

Datuk Mohd Amar Nik Abdullah, Menurut Timbalan Menteri Besar Kelantan, penghijrahan berlaku bukan sahaja di negeri Kelantan bahkan di satu dunia, dan keadaan itu tidak menggambarkan kegagalan kerajaan negeri dalam menyediakan peluang kerja.

Mereka berkata demikian di majlis makan petang Dialog Kemakmuran Ekonomi dan Pembangunan Negeri Kelantan di Dewan Perniagaan di negeri China, Kota Bharu.

“Peluang kerja banyak tapi anak Kelantan lebih suka berada di luar (Kelantan), mungkin rasa tak glamor, ada juga yang memilih kerja,” katanya kepada pemberita.

Anak Kelantan Lebih Gemar Berhijrah Ke Negeri Lain Bukan Disebabkan Tiada Peluang Pekerjaan 4

“Sifat orang Kelantan terutama anak muda memang suka merantau sama ada mencari kerja atau apa sahaja aktiviti, itu tak boleh dinafikan.

“Keluar dari negeri untuk bekerja bukan berlaku di Kelantan sahaja tapi seluruh dunia dan beberapa bulan lepas, satu kenyataan dari kajian yang dibuat, 500,000 rakyat Malaysia kerja di luar negara jadi nak kait macam mana tu?,” tambahnya lagi.

Kelantan Kekak Dasar Tiada Pawagam

Dalam perkembangan yang lain, Datuk Mohd Amar menyampaikan kata-kata kepada negeri kelantan yang masih kekal dengan dasar tidak dibenarkan untuk buka pawagam.

Malah, mungkin juga akan berubah di masa hadapan bergantung kepada perubahan waktu atau keperluan yang sebelum ini menurutnya telah pun memadai dengan adanya hiburan di Aplikasi Netflix dan Astro Best.

Berita tebaru dilaporkan oleh Harian Metro. Datuk Mohd Amar telah mengulas mengenai markah Indeks Kebahagiaan Rakyat Malaysia (MHI) 2021 yang menunjukkan rakyat Kelantan lebih bahagia berbanding rakyat Selangor.

“Kita dapat skor 7.0 berbanding Selangor mendapat markah 5.0 iaitu jauh berbeza memandangkan negeri itu kaya, hasil bumi banyak, namun rakyatnya tidak bahagia,” jelas Timbalan Menteri Besar Kelantan tersebut.

Hi, Boleh Bantu Share ? Thank You <3