Penyanyi Alena Murang Kecewa Tiket Penerbangan Ke Sarawak Terlalu Mahal.


Malaysia mempunyai ramai selebriti popular  yang datangnya dari Sarawak termasuklah Henry Golding, Dayang Nurfaizah, Zee Avi, James Wan (pengarah filem Conjuring & Saw), Hafiz Suip, Bob Yusof dan ramai lagi.

Alena Murang , 28 tahun yang mula dikenali sebagai penyanyi  telah membanggakan Malaysia setelah dia menerima pencalonan dalam Festival Video Muzik Buenos Aires. Bukan satu saja kategori yang mencalonkan nama Alena tetapi dua sepeeti kategori Video Antarabangsa Terbaik dan Penataan Gaya Terbaik untuk video muzik Alena berjudul ‘Midang-Midang’.

Dia yang merasa kecewa dengan tindakan sebuah syarikat penerbangan tempatan kerana telah mengambil kesempatan dengan menaikkan harga tiket kapal terbang apabila tiba sahaja musim perayaan hari Natal yang akan diraikan tidak lama lagi tetapi kali ini harganya semakin melampaui batasan rakyat marhean dan juga sangat mengecewakan ramai pihak apabila merentas negeri sudah dibenarkan ke Sarawak.

Perkongsian dalam Ig miliknya menjadi perbualan dan nampaknya memang menjadi tanda tanya serta perbalahan kerana musim ini ramai yang ingin pulang ke kampung apabila sudah bertahun tidak pulang ke kampung akibat pendemik Covid – 19.

Malah keadaan ekonomi yang baru pulih menjadikan mereka yang ingin pulang ke Sarawak merasakan harga itu terlalu mahal dan tidak masuk akal kerana harganya setara dengan harga untuk melancong ke luar negara seperti London.

Seharusnya harga tiket lebih murah kerana ianya di dalam negara dan syarikat penerbangan memberikan kelonggran serta harga yang mampu supaya tidak membebankan rakyat atau memberikan penjelasan yang logik agak pelanggaran lebih berpuas hati dan dapat menerima keadaan tersebut.

Terdapat juga komen daripada nitezen yang mengaggap bahawa syarikat mengambil kesempatan dan mengaut keuntungan apabila kerajaan membenarkan merentas negeri dan pulang ke kampung malah ada juga pelajar yang merungut tidak mampu pulang ke kampung kerana tidak mempunyai wang yang cukup.

Seperti dalam perkongsian di Ig miliknya terdapat rakan artis seperti MArsha Milan dan juga Loca B turut merasa terkilan dan sedih kerana harga tiket naik terlalu berlebihan  ketika ramai yang berharap dapat pulang ke kampung setelah tamat pkp.


Para Nitezen dan rakyat  yang ingin pulang ke Sarawak merayu dan berharap agar syarikat penerbangan dan kerajaan mengambil berta tentang isu ini kerana isu ini sering menjadi pertikaian dari semasa ke semasa sejak dari dulu lagi.

Disclaimers – Bahan yang kami kongsikan dihalaman ini merupakan tutorial dan ringkasan artikel berkaitan dengan “Penyanyi Alena Murang Kecewa Tiket Penerbangan Ke Sarawak Terlalu Mahal.” ini sahaja. portalamalaysia tidak ada sebarang kaitan dengan agensi kerajaan atau mana-mana company yang berkaitan dengannya, semua rujukan berpandukan sumber official dan betul-betul sahih sahaja.Sila Share Artikel Ini Dahulu Sebelum Teruskan Pembacaan!

Portal Malaysia