Akaun 2 KWSP I Sinar Boleh Keluar Sebanyak RM10,000

Home » KWSP » Akaun 2 KWSP I Sinar Boleh Keluar Sebanyak RM10,000

Kerajaan menerusi pembentangan bajet 2021 sebentar tadi kerajaan setuju untuk membenarkawan pengeluaran akaun 2 KWSP i sinar secara bersasar. dimana RM10,000 maksima boleh dikeluarkan.

Ianya adalah untuk meringankan beban rakyat yang hilang pekerjaan amnya dengan mensasarkan 600000 ahli yang terjejas pekerjaanya.

Sebelum ini kerajaan telah mebenarkan pengeluaran menerusi i-Lestari dimana jika dikira dari kedua-duanya jumlah keseluruhan pengeluaran tunai adalah sehinggam RM12000.

Antara inisiatif lain berkaitan KWSP adalah kadar caruman minimum KWSP pekerja dikurangkan kepada 9 peratus mulai Januari 2021 bagi tempoh 1 bulan untuk meningkatkan pendapatan boleh guna.

Disclaimers – Semua yang portalamalaysia kongsikan diatas merupakan panduan dan ringkasan artikel berkaitan dengan “Akaun 2 KWSP I Sinar Boleh Keluar Sebanyak RM10,000” ini sahaja. portalamalaysia tidak ada sebarang kaitan dengan agensi kerajaan atau mana-mana syarikat yang berkaitan dengannya, segala rujukan berpandukan sumber official dan betul-betul sahih sahaja.

Sila Share Artikel Ini Dahulu Sebelum Teruskan Pembacaan!