5 Air Terjun Paling Awesome Di Malaysia

Jika anda suka aktiviti outdoor, anda harus lihat senarai air terjun paling awesome di Malaysia ini!

Dengan air yang sejuk dan kehijauan yang subur untuk dinikmati, lawatan ke beberapa air terjun yang paling menakjubkan di negara ini adalah perjalanan yang anda tidak akan menyesalinya. Jom lihat sekarang!

Baca juga: Mustawa Family Cafe | Grab 10% Diskaun Untuk Latest Smoothies !

Air Terjun Paling Awesome Di Malayia


Air Terjun Lata Penyel, Perak


5 Air Terjun Paling Awesome Di Malaysia 2

Terletak agak dalam di perkampungan Orang Asli Kampung Pendeq, Pos Yum, salah satu air terjun paling awesome di Malaysia ini berjarak 2 jam pemanduan dari Ipoh. Setelah tiba, pakai kasut hiking anda dan bersedia untuk mengembara selama kira-kira 20 minit bermula dari pintu masuk.

Berendam dalam kehijauan yang subur di sekeliling anda dan nikmati bunyi burung berkicauan, deraian daun dan aliran sungai yang mengalir berdekatan. Anda mungkin berasa sedikit letih semasa mendaki, tetapi pemandangan indah yang menanti anda di penghujung sangat berbaloi!

Chilling Waterfalls, Selangor


5 Air Terjun Paling Awesome Di Malaysia 3

Chilling Waterfalls adalah salah satu air terjun paling awesome dan popular serta menakjubkan di Selangor.

Terletak 21 kilometer dari Kuala Kubu Bharu dalam rizab yang dipanggil Santuari Ikan Sungai Chilling anda boleh bermesra dengan alam semula jadi yang menakjubkan ini yang menawarkan tiga air terjun menegak yang mengagumkan.

Sama ada anda seorang pencinta luar atau tidak, keindahan air terjun di sini sudah pasti akan membuatkan anda rasa kagum!

Lokasi

Rainbow Waterfall, Pahang


5 Air Terjun Paling Awesome Di Malaysia 4

Air Terjun Pelangi adalah salah satu mercu tanda Sungai Lembing yang paling menonjol dan dinamakan demikian kerana pelangi yang muncul dari pantulan matahari!

Ia biasanya muncul sekitar jam 9 pagi hingga 10 pagi – jadi jika anda ingin melihatnya sendiri, pastikan anda bangun dan datang ke salah satu air terjun paling awesome di negara kita ini pada awal hari.

Jangan lupa memakai kasut yang betul kerana anda perlu berjalan selama kira-kira 45 minit melalui sungai kecil dan batu.

Lokasi

Sungai Pisang Waterfall, Selangor


Sungai Pisang Waterfall @ Air Terjun Paling Awesome Di Malaysia

Jauh di dalam daerah Gombak, di sinilah anda akan temui Air Terjun Sungai Pisang yang cantik. Di sini, anda akan mengembara melalui laluan tidak konvensional yang akan membawa anda ke titian 20 meter yang terletak di hujung denai sungai.

Dengan Jungle Lodge sebagai titik permulaan anda, anda akan mengambil masa hampir sejam untuk menuju ke air terjun ini di Selangor.

Perkara yang unik tentang melawat Air Terjun Sungai Pisang ialah sepasang terowong berkembar yang akan anda temui di tengah-tengah perjalanan anda ke air terjun! Oleh itu, pastikan anda mengambil foto Insta-worthy untuk kenangan indah!

Lokasi

Telaga Tujuh Waterfalls, Kedah

5 Air Terjun Paling Awesome Di Malaysia 5

Air Terjun Telaga Tujuh (juga dikenali sebagai Air Terjun Tujuh Perigi) adalah salah satu air terjun yang paling popular di Langkawi.

Dinamakan sempena tujuh kolam semula jadi yang dibentuk oleh air terjun dan anak sungai yang mengalir turun dari Gunung Machinchang, ia memerlukan usaha fizikal untuk menaiki beberapa anak tangga untuk sampai ke puncak!

Pada musim hujan, lebih banyak air mengalir turun berbanding musim kemarau. Di bahagian paling atas, anda akan menemui platform tontonan di mana anda boleh berendam dalam landskap yang indah!

Lokasi


Hi, Boleh Bantu Share ? Thank You <3