3 Cara Untuk Hilangkan Selulit Pada Tubuh Badan Dengan Mudah


Kaum wanita sememangnya sangat mengambil berat soal tubuh badan mereka , lebih – lebih lagi bagi kaum wanita yang sudah mendirikan rumah tangga dan sudah mempunyai anak.

Selulit ini juga terjadi kepada semua golongan tidak kiralah samaada wanita itu berbadan berisi atau berbadan kurus malah tidak mengenal usia malah terjadi kepada wanita dan lelaki daripada semua peringkat umur.


 

Pelbagai cara boleh diatasi dengan melakukan rawatan mahal dan juga murah serta menjimatkan bagi ibu rumahtangga tangga yang tidak berkemampuan tetapi mahu kelihatan cantik di rumah dan memiliki kulit yang mulus tanpa selulit yang terkadang menyakitkan mata yang melihat.

Ini beberapa cara perawatan yang bole diamalkan dan berkesan tanpa memerlukan kos yang mahal:

1. Dry Brushing


Gunakan berus yang diperbuat daripada fiber natural untuk meggosok tubuh yang mengalami selulit dapat membantu  mengurangkan masalah selulit dengan mengodok secara lembut tetapi berkala agar tidak mencederakan bahagian tubuh yang digosok. Lakukan setiap kali mandi dan amalkan supaya cara ini lebih berkesan dan menjadi.

Gosokan ini akan membuang sel kulit mati, merangsang peredaran darah dan membersihkan saliran limfa agar selulit boleh dikurangkan. Untuk kesan terbaik, dry brush kulit anda lima minit sebelum mandi pagi.

2. Gosok badan dengan Serbuk Kopi


Kopi mempunyai kandungan yang boleh mengurangkan selulit pada tubuh malah kulit juga akan menjadi lebih tegang dan meningkatkan pengaliran darah.

Kopi juga tinggi  kandungan antioksidan sehingga mampu menjadikan warna kulit tampak lebih sehat. Selain itu, zat antioksidan juga dapat melawan radikal bebas dalam tubuh.’

Gunak serbuk kopi yang kasar untuk digosok pada bahagian yang mengalami selulit dan lakukannya dengan lebih kerap agar mendapat kesan yang lebih baik dan memuaskan.


Skrub kopi memang sangat popular dikalangan kita. Wanita cukup gemarkan skrub kopi ini dan tidak salah jika lakukan usaha yang lebih pada selulit pula. Gosok skrub ini pada kawasan bermasalah ketika waktu mandi dan kesannya boleh dilihat jika kerap dilakukan.

3. Urutan Menggunakan Essential Oil

Pelbagai Essential oil yang oleh digunakan untuk membuta urutan seperti minyak cedar, rosemary, patchouli, juniper, lemon atau eucalyptus yang mana ialah terkenal sebagai minyak anti-selulit.


Hanya perlu mencampurkan dua hingga 3 titik minyak tersebut ke dalam 1 sudu besar minyak zaitun , kemudian urutkan pada kawasan yang mengalami selulit lalu urutkan secara perlahan . Lakukan dengan kerap juga jika mahukan kesan yang lebih baik.

Selamat mencuba!
Hi, Boleh Bantu Share ? Thank You <3