FamilyMart |11 menu superb yang wajib anda cuba!


FamilyMart ialah rangkaian francais kedai serbaneka Jepun. Ia merupakan rangkaian kedai serbaneka kedua terbesar di Jepun, di belakang 7-Eleven. Kini terdapat 24,574 kedai di seluruh dunia di Jepun, Taiwan, China, Filipina , Thailand, Vietnam, Indonesia dan Malaysia.

FamilyMart di Malaysia semakin mendapat tempat di hati rakyat, dan tidak keterlaluan jika admin katakan bahawa agak pelik jika ada di kalangan antara kita yang tidak pernah lagi menjejakkan kaki ke FamilyMart. Setakat 6 Mei 2021, sudah terdapat 242 buah lokasi FamilyMart di seluruh Malaysia.

Baca juga: Hotel E-sports Di Malaysia 2022 | ‘Syurga’ Untuk Gamer

FamilyMart di Malaysia

FamilyMart membuka kedai pertamanya di Malaysia di Wisma Lim Foo Yong di Bukit Bintang, Kuala Lumpur pada 11 November 2016. Ia telah menjadi popular kerana ia merupakan kedai serbaneka pertama yang menjual aiskrim lembut dan makanan ringan segar.

Kenalin, Kucing Lucu Bernama Si Idoy

FamilyMart Malaysia dimiliki oleh Maxincome Resources Sdn Bhd yang merupakan salah satu anak syarikat QL Resources Bhd. Mereka mempunyai perjanjian 20 tahun dengan FamilyMart Co Ltd.

Semua perkhidmatan makanan di premis ini dan pilihan sedia untuk dimakan dibuat dengan bahan-bahan halal sahaja. Perkhidmatan itu kini dalam proses permohonan halal dengan JAKIM. Produk yang terdapat di FamilyMart yang disahkan Halal akan membawa logo Halal pada pembungkusannya. Bagi produk yang diimport dari Jepun, Korea atau Taiwan, ramuan produk akan ditapis untuk memastikan tiada bahan haram seperti daging babi, lemak babi atau bahan beralkohol digunakan.

Pelanggan akan dapat membaca maklumat ramuan pada pembungkusan makanan atau minuman sebelum membeli untuk memastikan pengambilan tanpa kerumitan. Pada April 2019, FamilyMart Malaysia merupakan salah satu kedai F&B yang dipilih oleh PLUS Malaysia Berhad, lebuh raya terbesar di Malaysia untuk membuka kedai mereka di salah satu kawasan R&R.

Sehingga 6 Mei 2021, terdapat 242 kedai di seluruh negara, menandakan kejayaan kedai ke-200 di kedai pertama di Pulau Pinang selepas kedai ke-100 di Melaka. Menjelang 2022, mereka merancang untuk membuka 300 kedai di seluruh negara.

Pilihan Menu di FamilyMart

SANDWICH
Sandwic premium dengan roti lembut, disumbat dengan inti segar yang lazat.

ROTI BAKERI
Rangkaian roti dan pastri gaya Jepun yang baru dibakar yang mempesonakan. Lembut dan sedap!

KOPI
Mulakan hari anda dengan secawan kopi yang baru dibancuh, dibuat dengan 100% biji Arabica panggang premium.

Roti Sandwich

Sandwic premium dengan roti lembut, disumbat dengan inti segar yang lazat.

ODEN
Kuah berperisa klasik FamilyMart ini. Pilih daripada dua sup – tom yum atau asli.

ONIGIRI
Snek bebola nasi Jepun klasik, disumbat dengan hidangan tersembunyi di dalamnya.

SNEK PANAS
Makanan ringan yang baru tersedia di dalam premis Family Mart!

KUDAPAN BEKU
Hidangan klasik dan hidangan tempatan yang baru dikukus.

SALAD
Pelbagai salad segar dan segar yang menarik, sesuai untuk anda yang mementingkan makanan yang sihat.

KOTAK BENTO
Kotak makan tengah hari terlaris dari FamilyMart Jepun dengan pelbagai perasa yang lazat.

Aiskrim HIDANG LEMBUT
Manjakan diri dengan aiskrim hidangan lembut premium yang lebih berkrim dan lembut.

PENCUCI MULUT
Lengkapkan hidangan anda dengan hidangan manis.

11 Menu Yang Wajib Anda Cuba!

Oden

Oden di Family Mart

Anda perlu pilih dahulu starter bowl (ada 5 pilihan) dan setelah itu, teruskan dengan memilih add-on items yang anda suka. 5 pilihan starter bowl ialah CORN SET, AJITSUKE TAMAGO SET, FISH CAKE SET, DAIKON SET dan  FISH BALL SET.

Manakala pilihan add-on pula ialah CORN, AJITSUKE TAMAGO, DAIKON, CHICKEN BALL, WHITE FISH BALL, FRIED FISH BALL, SEAFOOD TOFU FISH CAKE, CRAB FISH CAKE, VEGGIE FISH CAKE dan KING CRAB CHUNK.

Jangan risau, kalau anda tak tahu atau terkeliru, anda boleh tanya staff FamilyMart di kaunter. Mereka akan membantu anda.

Sandwich

Strawberry Shortcake

 

Sofuto (Soft icecream)

Cottage Cheese

Cottage Cheese mempunyai rasa yang tersendiri. Ramai orang menyukai keju licin seperti sutera dan tekstur aising yang manis, menjadikannya pencuci mulut yang sempurna selepas hidangan pedas.

Frappe

Frappe ni, anda boleh tambah flavour susu, kopi atau coklat!


Onigiri FamilyMart

Mochi Puff

Mochi Puff adalah kombinasi rasa manis dan masam. Dalam gigitan pertama, anda akan merasakan tekstur yang licin dan kastard yang berperisa. Ia datang dalam saiz kecil yang comel dan telah berjaya menawan hati orang ramai.

 

Hanjuku Cheese

Terdapat sekeping keju yang kaya dan berkrim di tengah-tengah kek keju ala Jepun yang lazat dan separuh masak ini.

 

Bubble Cha Cha

Bubble Cha Cha in FamilyMart
Kredit: Penangfoodie.com

Bubble Cha Cha ni sebenarnya terdiri daripada pes ubi keledek + bubble yang lembut dan kenyal!

 

Seafood Cheese Baked Rice

Untuk info lanjut, anda boleh layari Website rasmi FamilyMart Malaysia atau FB FamilyMart

 

Penafian – Bahan yang portalamalaysia share dihalaman ini sekadar tutorial dan rujukan artikel berkaitan dengan “FamilyMart |11 menu superb yang wajib anda cuba!” ini sahaja. kami tidak ada kaitan dengan agensi kerajaan atau mana-mana syarikat yang berkaitan dengannya, semua hebahan berpandukan sumber official dan sahih sahaja.